SVG Image
SJF - Stiftelsen Juridisk Fakultetslitteratur

Bidrag

Vårt mål är att stödja fakultetslitteraturens utveckling

SJF beviljar i första hand bidrag till publikation av juridisk litteratur genom stöd till forskare och lärare som är verksamma vid Juridicum, Stockholms universitet.

Riktlinjer för ansökan om bidrag​ Sök bidrag online samt redovisning

Våra bidrag

1a. Assistenthjälp
Assistenthjälpsersättning för t.ex. källkontroll, materialanskaffning, korrekturläsning och hjälp med IT-teknik kan beviljas.

1b. Språkgranskning och översättning
Språkgransknings- och översättningskostnader kan ersättas.

1c. Produktionskostnader
Produktionskostnader för elektronisk eller tryckt publikation kan ersättas.

2. Uppmuntringsbidrag
Uppmuntringsbidrag kan utgå till författare för framställan av eller bidrag till open access kurslitteratur.

3. Premie för internationell publicering
För främjande av internationell publicering har stiftelsen i samverkan med fakulteten beslutat att ge ekonomiska incitament till forskarna vid Juridicum. Författaren måste vid tidpunkterna för publiceringen och ansökningen vara anställd eller ha nära anknytning till Juridiska fakulteten, Stockholms universitet, och detta ska framgå av publikationen. Premie beviljas först efter publicering.

3a. Tidskriftsartiklar
Publicering av en rättsvetenskaplig artikel på utomnordiskt språk i en internationellt högt rankad rättsvetenskaplig tidskrift premieras med belopp om 6 000–50 000 kr beroende på den renommékategori som stiftelsens styrelse har hänfört tidskriften till. Kategorierna framgår av en förteckning med giltighetstid 2024 tills vidare och en förteckning med giltighetstid 2016-första halvåret 2025.

Artikelpublicering i kategori A ger 50 000 kr, B 25 000 kr, C 12 000 kr och D 6 000 kr. Annan internationell rättsvetenskaplig publicering kan premieras efter styrelsens särskilda prövning, vanligen med 3 000 kr. Sökanden bör ange skälen för sådan särskild prövning. Vid medförfattarskap utgår premie motsvarande andelen av insatsen.

Premie kan erhållas även vid ompublicering av samma eller väsentligen samma artikel för vilken premie redan erhållits, om ompubliceringen sker i en av styrelsen rankad tidskrift. Sökanden ska ange om det är fråga om ompublicering. För ompublicering ges som utgångspunkt halva det premiebelopp som originalpublicering kunde ha medfört.

Bidraget är enligt stiftelsens bedömning skattefritt, som en konsekvens av fullföljandet av stiftelsens allmännyttiga ändamål och avsaknaden av erhållande av motprestation, men åtar sig inte något ansvar för om motsatsen skulle anses vara fallet. Sökanden uppmanas att på eget ansvar självständigt analysera rättsläget.

Lista över högt rankade internationella rättsvetenskapliga tidskrifter, indelade i kategori A-D.
Överenskommelse mellan stiftelsen och Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet.

3b. Antologibidrag
Författare av bidrag i vetenskapligt granskade antologier utgivna av förlag upptagna i en av styrelsen fastställd förteckning kan erhålla premie om 10 000 kr för internationell publicering. Verket måste vara publicerat 2021 eller senare.

Bidraget måste ha genomgått en strikt kvalitetskontroll, företrädesvis extern peer review. Premieberättigande antologier är tematiska verk (edited volumes). Bidrag i festskrifter, konferensskrifter, årsböcker och dylika samlingsskrifter renderar normalt inte någon premie.

Med bidrag avses inte enklare verk av typen förord, introduktion, länderjämförelse, slutsatser av andras bidrag, sammanfattning av antologin el. likn.

Lista över godkända förlag.

3c. Monografi
Publicering av en internationell monografi kan berättiga till en premie. Detta gäller de internationellt välrenommerade förlag som finns med på den lista som fastställts av styrelsen. Premiens storlek bestäms av styrelsen men är vanligen 20 000 kr.

Lista över godkända förlag.

4. Fakultetens egna skrifter
Stöd till tidskrifter med bas vid Juridicum, Stockholms universitet är i första hand avsett för temporära insatser och ska normalt sett inte utgå för att stödja den kontinuerliga verksamheten.

5. Produktionsrelaterade resor
Ersättning kan också utgå för resor som bedöms nödvändiga för produktionen av en publikation.

Sök bidrag

Samtliga ansökningar ska ske online via vårt applikantsystem.

Varje år finns fem fasta ansökningstillfällen: 1 februari, 1 april, 1 juni, 1 september, 1 november. Ansökningar utanför dessa ordinarie styrelsesammanträden behandlas inte. Vid bedömningen tas hänsyn till angelägenhet (se prioriteringslista ovan) och om kostnaden är marknadsmässig. Bidrag ges inte för deltagande i eller anordnande av seminarier, konferenser etc. Undantaget är vissa kostnader för tryckning av dokumentation av sådana evenemang. Bidrag ges inte för bok- eller materialanskaffning. Behöver du hjälp eller har frågor om formuläret, kontakta jennyhok72@hotmail.com